Lavt selvværd

selvværd, søjle eller jello

Jeg planlægger at skrive en række blogindlæg om selvværd fordi jeg både i og udenfor min klinik møder mange mennesker, der bakser med deres egen værdi i livet. Det er desværre ikke alle forundt at have en fast søjle indeni. Mange mærker i stedet en blød, blævrende fornemmelse, når de har brug for personligt fodfæste.

Dette er det første indlæg i en række på tre.

Lavt selvværd kaldes også dårligt selvværd.

Er du præget af dårligt humør, fordi du sidder fast i dine negative tanker og følelser omkring dig selv? Har du ofte svært ved at vise empati og leve dig ind i andres tanker og følelser, fordi du føler dig fanget i dig selv og din egen smerte?

Lad mig skille selvværd og selvtillid ad.

Selvtillid handler om det, du kan. Om dine præstationer, kompetencer og evner. Man kan strutte af selvtillid og samtidig have det lavt selvværd.

Selvværd handler om det, du er. Selvværd er din værdi som person, din ret til at være i verden nøjagtig lige som du er. Når det kniber med selvværdet, føler du dig utilstrækkelig uanset, hvor gode dine præstationer er. Du har svært ved at tage imod ros og anerkendelse, for det stemmer ikke overens med dit eget grundbillede af dig selv.

Du har en grundtone af at føle dig forkert, af ikke at være værd at elske og du bebrejder dig selv og tager ofte skylden, når noget går galt.

Der er især tre ting, som du vil nikke genkendende til:

Selvkritik: Du benytter enhver lejlighed til at kritisere dig selv.

Tilbagehold: Du træder tilbage, holder din mening for dig selv og byder ikke ind med det, du kan.

Selvhad: Du kan slet ikke lide dig selv, og ønsker måske, at du var en anden.

Facebooktwitterlinkedinby feather
Call Now Button