Tilbagehold

Dit dårlige selvværd holder dig tilbage. Det sørger for, at du ikke kommer i centrum – for dig er det tryggest ude i periferien, i skyggen, hvor du ikke bliver lagt mærke til.

Hvis du skal stå frem med noget, så skal du på forhånd vide, at det, du kommer med, er perfekt. Megaperfekt. Med andre ord, så kan du stå frem, der, hvor du har selvtilliden i orden. Selvtillid handler jo om præstationer og tillærte ting.

Selvværd handler om din værdi som person, din ret til at være dig og din værdighed – uanset, hvad du præsterer.

Når du kommer frem, har du en følelse af, at dette har du fod på, her er du eksperten. Også, når det drejer sig om ting, hvor der slet ikke findes ekspertise. Din ekspertise ligger at lure, hvad der forventes af dig, hvad de andre vil have dig til.

Tilbageholdet er en slags tilpasning, en måde at sørge for, at du ikke bliver tydelig.

Jeg tror, du har mange erfaringer, der fortæller dig, at det er farligt at træde frem med dig og dine holdninger. At andre ikke kan lide dig, hvis du ikke er enig med dem.

Det kan føre til tankemylder; hvorfor sagde jeg det? Jeg skulle have sagt noget andet, jeg er også helt forkert, når jeg ikke kan lide det samme som de andre. Det kører rundt og rundt i dit hoved.

Desværre afskærer du andre fra dine gode ideer, fra dine interessante holdninger og fra at kende dig som person.

Det sidder dybt i dig, og du kan tænke lidt over, hvor du har lært det, og om der er nogle relationer, hvor du er mere tryg end andre. Hvor du tør mere.

Så kan du også kigge lidt rundt blandt venner, kolleger og familie. Er du altid enig i det, de siger? Nej vel? Kan du lide dem alligevel? Ja, de fleste. Dem du ikke bryder dig om, tager de skade af det? Nej.

Nu er det på tide at øve dig – start der, hvor det virker mindst farligt. Sig til, når du har noget på hjerte. Og sig fra, når der foregår noget, du ikke kan lide. Sig nej tak til det, du ikke vil have. Stå op for dig. Også selvom de andre bliver sure eller kede af det.

Voksne mennesker er selv ansvarlige for at tage vare på deres følelser – stol på dem.

Og husk: Du behøver ikke være afholdt af alle – og du behøver ikke engang at tage dig af det!

Se video om tilbagehold på min videoside

Facebooktwitterlinkedinby feather
Call Now Button